Ajunsesem de mai multe ori in Italia,cu munca sau alte scopuri dar nu am ajuns pana acum sa vizitez Vaticanul. Dupa o ora de stat la „coada” am intrat..Dar s-a meritat toata asteptarea.

Dupa cum probabil se stie, Vaticanul este locul in care au fost “adunate” unele dintre cele mai mari comori culturale ale omenirii. Astfel ca o vizita la Muzeul Vaticanului este obligatorie.

16 lucruri pe care nu le stiai despre Vatican

1. Numele oficial al Vaticanului este Stato della Citta del Vaticano.

2. Vaticanul are o suprafata de 44 de hectare si o populatie de 812 persoane.

4. Vaticanul are o retea de telefonie proprie, o banca, un observator astronomic si un post de radio.

5. Bazilica Sfantul Petru, din centrul Vaticanului, a fost construita in secolul 4 si a fost restaurata in secolul 16.

6. Din cele sase intrari, doar trei dintre ele pot fi folosite de publicul larg.

7. Vaticanul importa alimente, apa, electricitate si gaze de la italieni. Acestea nu sunt prevazute cu taxe sau impozite.

8. Papa, cardinalii si membrii garzilor au cu totii pasapoarte emise de institutiile Vaticanului.

9. Vaticanul se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

10. Se spune ca pentru a vizita Muzeul din Vatican ai nevoie de 4 ani, daca petreci, in medie, 1 minut pentru a admira fiecare opera de arta.

11. Loggia of the Benediction este numele balconului de unde Papa se adreseaza publicului.

12. Limbile vorbite de populatia Vaticanului sunt latina, italiana, franceza si engleza. Aici se inregistreaza o rata de alfabetizare de 100%.

13. Autocratia este forma de guvernamant din Vatican. Aici, Papa are putere completa. Cu toate acestea, el este asistat de „Curia”, o forma de organism guvernamental.

14. Banca din Vatican este singura din lume care foloseste si limba latina in operatiuni si tranzactii.

15. Forta militara actuala a Vaticanului este reprezentata de Garda Elvetiana Pontificala, care initial a servit ca garda personala de corp a Papei.

16. Vaticanul are cea mai mare rata a infractionalitatii pe cap de locuitor din lume, din cauza hotilor de buzunare care ii vaneaza pe turisti.

Vaticanul este unul dintre cele mai mari centre culturale din lume, detinand numeroase opere de arta extrem de pretioase. Bazilica Sfantul Petru, Capela Sixtina si Muzeul Vaticanului sunt obiectivele pe care niciun turisit nu ar trebui sa le rateze.

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *