Partea I – Modurile de fotografiere automate

Modul de fotografiere este extrem de important la orice aparat foto, deci si la DSLR. Unele moduri sunt automate, altele semiautomate si unul manual. Aceste moduri sunt marcate pe butonul rotativ din partea dreapta sus.

In cele ce urmaza, vom discuta despre modurile de fotografiere automate.

 

Modul de fotografiere Automat

Acesta este modul in care aparatul face singur ajustarile necesare. Astfel va obtine ceea ce considera el a fi o expunere corecta. Asadar, nu veti putea modifica aici timpul de expunere, apertura, ISO, balansul de alb sau focusul.

 

Modul de fotografiere Portret

Modul portret este un mod automat in care aparatul recunoste fata subiectului.  Focusul se realizeaza automat asupra ochii. Aici, aparatul va alege singur o apertura mare, evidentiind subiectul si estompand fundalul. Modul portret este recomandat pentru fotografierea unei singure persoane, nu a unui grup.

 

Modul de fotografiere Peisaj

Acesta este un mod automat care permite fotografierea unei zone de interes mai extinse. Aparatul va alege automat o apertura mai mica, pentru a obtine un efect invers celui de la portret. In acest caz, fundalul va fi clar, deci o profunzime de camp mai mare. In cazul unei lumini slabe (de exemplu, un apus) aparatul va mari timpul de expunere. Pentru ca fotografia sa nu apara miscata, vei avea nevoie de un trepied.

 

Modul de fotografiere Sport

In acest mod de expunere, aparatul foto va incerca sa obtina cel mai mic timp de expunere cu putinta. Acest lucru va face posibila „inghetarea” imaginii, atunci cand subiectul se afla in miscare. Modul Sport se poate folosi pentru fotografierea sportivilor, copiilor, masinilor etc. Pentru o calitate mai buna a imaginii, este indicat sa miscati aparatul foto impreuna cu subiectul. De asemenea, este necasara o lumina puternica. In acest mod valoarea ISO nu creste si nu apare zgomotul de imagine.

 

Modul de fotografiere Noapte

In acest caz, aparatul va seta un timp de expunere mai lung. Din acest motiv, este important sa folosesti un trepied. In cazul in care alegi sa nu-l folosesti, poti folosi blitz-ul setat pe fill-in (umplere).

 

Modul de fotografiere Macro

Acest mod se utilizeaza atunci cand doresti sa suprinzi subiecti foarte mici (flori, insecte) sau detalii ale unui obiect. In cazul DSLR-urilor, este important sa ai un obiectiv pentru fotografierea de aproape. Opteaza intotdeauna pentru focusul manual, in cazul fotografiei macro.

 

Modul de fotografiere Artificii

La fel ca modul Noapte, acest mod foloseste un timp de expunere foarte lung. Asadar, folosirea trepiedului este absolut necesara.

 

Modul de fotografiere Copii/Animale de casa

Acest mod este similar modului Sport. Cu ajutorul unui timp de expunere foarte scurt, puteti surprinde subiecti in miscare.

 

Modul de fotografiere Zapada si Plaja

Acest mod se foloseste cand scena fotografiata este foarte luminoasa. Folosirea modului Automat ar face ca fotografiile sa fie supraexpuse. Practic, modul Zapada si Plaja compenseaza expunerea pentru a obtine o imagine de calitate.

 

Modul de fotografiere Interior sau Party

In acest mod, aparatul controleaza automat timpul de expunere si balansul de alb.

 

*Articol realizat de Podium Advertising in exclusivitate pentru Tavi Colu Photography.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *