Pentru a realiza fotografii reusite, nu ai neaparat nevoie de o camera foto profesionala, insa ai nevoie de cateva notiuni despre fotogarfie.

1. Realizeaza fotografii intr-o lumina adecvata!

Primul pont este sa faci fotografii fie la rasaritul soarelui, fie la apus. Atunci lumina nu este foarte puternica si culorile se nuanteaza intr-o multitudine de efecte.

In interior ai nevoie de lumina difuza, deci nu fotografia direct cu sursa de lumina spre subiect. Poti folosi o veioza orientata spre perete sau o perdea pe post de difuzor. Este bina ca sursa principala de lumina sa fie acoperita.

2. Pentru fotografii reusite, invata sa incadrezi corect!

Este necesar sa inveti sa plasezi subiectul intr-un ambient placut (un parc sau o incapere frumos aranjata). De asemenea, trebuie sa ai grija sa nu lasi sa patrunda in cadru obiecte nedorite. Unele elemente chiar nu au legatura cu subiectul (de exemplu, un cos de gunoi sau mana unei alte persoane din incapere).

Astfel pentru a pune in valoare subiectul, nu te teme sa faci un zoom strans.  Focalizeaza pe acele zone ale subiectului pe care doresti sa le reliefezi.

3. Realizeaza fotografii creative, alegand o perspectiva interesanta!

Fie ca fotografiezi un subiect uman, un obiect sau un peisaj, alege un unghi care sa-l puna in valoare. Pentru subiecti umani, poti gandi o scena expresiva, posturi interesante si expresii incarcate de emoitie. Poti adauga cateva obiecte aditionale care sa completeze atitudinea subiectului. Pentru peisaje, alege un unghi de fotografiere neobisnuit (de la mare inaltime, de exemplu).  Nu te lasa dus de valul entuziasmului si fii atent la toate detaliile.

4. NU exista fotografii bune fara focus corect!

Este foarte important sa tii cont de punctele de focus atunci cand fotografiezi. In cazul in care fotografiezi o persoana, focalizeaza ochiul dominant! In cazul in care faci o fotografie macro, de exemplu, focalizeaza exact detaliul pe care doresti sa-l surprinzi. Restul elementelor fotografiate vor intra in zona de „blurr” si vor ajuta privitorul sa se orienteze direct pe detaliul tau.

5. Fii creativ!

Poti realiza o compozitie creativa numai fiind atent la geometria incadrarii. Diagonalele sugereaza dinamism, pe cand liniile orizontale trimit cu gandul la ceva static.  Cand orientezi subiectul spre stanga sau spre dreapta, trebuie sa tii cont de 2 lucruri. Prima optiune este una care sugereaza pesimism si orientare catre trecut, pe cand a doua sugereaza optimism si orientare catre viitor.

6. Editeaza fotografiile!

Pentru a retusa fotografiile realizate sau pentru a adauga elemente creative, este important sa folosesti un program de editare. Lightroom este practic si usor de folosit. De acolo poti ajusta expunerea, intensitatea culorii, poti aplica diverse filtre etc. Astfel poti face fotografia mai interesanta.

Dupa ce ai terminat de editat, vizualizeaza fotografia in format mare pentru o imagine cat mai clara asupra ei.

 

In cazul in care doresti sa inveti mai multe despre fotografie si te pasioneaza acest subiect, poti citi carti sau poti lua cursuri. Acestea te vor ajuta sa-ti imbunatatesti tehnica de fotografiere si-ti vor mari creativitatea.

 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *