Este greu de crezut faptul ca cineva nu a interactionat niciodata cu un aparat foto. Cel putin unul compact cu ajutorul caruia sa imortalizeze momente importante ale vietii de familie. In plus, in ultimii ani, majoritatea telefoanelor mobile au o camera foto incorporata. Toata lumea posteaza fotografii pe Facebook si Instagram. Care este diferenta intre fotografiile de ocazie pe care le realizam cu totii si fotografia profesionista?

Fotografia ca tehnica

In primul rand, fotograful profesionist cunoaste foarte bine tehnica utilizarii unei camere foto DSLR. Stie ce setari trebuie sa faca in functie de lumina, de distanta dintre camera si subiect si de efectele pe care doreste sa le obtina. Fotograful profesionist citeste mult, invata si pune in practica multe dintre tehnicile de lucru. El stie sa faca diferenta dintre fotografia-portret, fotografia de peisaj si fotografia de eveniment, de exemplu.

Fotografia ca arta

In al doilea rand, fotograful profesionist intelege ca fotografia este o arta. Si, ca orice arta, are nevoie de material de lucru (lumina si subiectul) dar si de o poveste pe care s-o poata spune fara cuvinte. Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. Este adevarat, insa fotografia trasmite dincolo de ceea ce pot trasmite cuvintele. Impresiile de culoare, lumina si ambient, posturile subiectilor si atitudinile lor si-ar pierde din valoare daca ar fi transpuse in cuvinte.

Fotografia este o arta, cu adevarat, chiar daca acest subiect inca mai starneste controverse. Este adevarat ca aparatul foto reda realitatea cu fidelitate, dar modul in care ea este prezentata tine de creativitatea fotografului. Acesta intra in contact cu subiectul si il prezinta in ipostaze diferite de modul in care  apare el in realitate. Fotografia permite artistului sa-si exprime emotiile prin intermediul creatiei sale, sa trasmita si sa emane intr-un mod sensibil catre cel care o recepteaza. De exemplu, o simpla fotografie-portret poate fi realizata intr-o multitudine de variante: in stilul clasic (subiectul in mediul sau familiar), in stil romantic (noaptea, sub clar de luna, in semiumbra), in stil avangardist (subiectul plasat intre ruinele unei cladiri) etc.

         De ce este nevoie ca sa fii fotograf profesionist?

PASIUNE

Este nevoie de pasiune pentru fotografia ca arta, de momentele acelea de flow in care pierzi notiunea timpului fotofrafiind, experimentand, perfectionandu-te.

 

PERSEVERENTA

Este nevoie de perseverenta, mai ales atunci cand pasiunea este umbrita de nereusite, de dificultatile invatarii unor tehnici noi etc.

 

DISPONIBILITATEA DE A INVATA CONTINUU

Este nevoie de invatare continua pentru ca fotografia, ca oricare arta, este in continua redescoperire si este necesar ca fotograful sa tina pasul cu noul- si ca parte tehnica, si ca parte artistica.

 

AUTODEFINIRE

Este nevoie de autodefinire, dicolo de evolutia tehnicii si artei fotografice. Fiecare fotograf are o personalitate artistica, un stil personal pe care trebuie sa si-l descopere, sa si-l contureze si sa si-l perfectioneze.

Atunci cand ai toate acestea, te poti numi fotograf profesionist. Iar acesta este primul pas in lumea fascinanta a fotografiei ca profesie. De aici incolo, traseul este deja determinat, iar fotograful trebuie sa-l urmeze pana la final, pas cu pas.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *